Illovszky Rudolf Stadion

ILLOVSZKY RUDOLF STADION
1139 Budapest, Fáy utca 58.

PÁLYARENDSZABÁLYOK:

Pályarendszabály magyar nyelven »

Pályarendszabály angol nyelven/Stadium rules English »

Pályarendszabály német nyelven/Platzordnung »

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ »

JEGYINFORMÁCIÓK, BÉRLETÉRTÉKESÍTÉS »


Az Illovszky Rudolf Stadion Budapest XIII. kerületében, Angyalföldön a Fáy utca – Béke út – Hajdú utca által határolt területen található, amely jól megközelíthető személyautóval és tömegközlekedési eszközökkel egyaránt. A létesítménytől néhány percnyire található a 3-as metró Forgách utcai megállója, a Béke úton közlekedik a 14-es villamos, melynek Frangepán utcai megállója a létesítménytől kb. 50 m-re van. A Róbert Károly körúton közlekedő 1-es villamos Lehel úti megállója is percek alatt elérhető. Személygépjárművel érkező szurkolóink a Fáy utcai Sportcentrum fizető parkolójában, vagy a Hajdú utcai külső parkolóban parkolhatnak (mely hétvégén ingyenes). Felhívjuk szurkolóink figyelmét, hogy a Hajdú utcai oldalon található füves területen tilos a parkolás, a szabály megszegése esetén közigazgatási bírság szabható ki! Kérjük a szurkolókat, hogy időben érkezzenek a stadionhoz, illetve kövessék a rendezők iránymutatásait, tartsák be a vonatkozó pályarendszabályokat, tartózkodjanak a pirotechnikai eszközök használatától! A ruházat és csomagátvizsgálás során a rendőrség és a rendezők körültekintően fognak eljárni a tiltott eszközök bevitelének megakadályozása érdekében.


A 2019 nyarán átadott stadion befogadóképessége: 5145 fő A 3.630 köbméter beton és 813 tonna acél fehasználásával készült létesítmény legmagasabb pontja 22 méter, a sportvilágításra szolgáló oszlopokkal együtt 42 méter.

A stadionban 9 darab (8 hazai és 1 vendég) büfé található 32 kiszolgálóhellyel. 2 db digitális eredményjelző tábla (30m2 + 42m2) segíti a lelátón elhelyezkedő szurkolók tájékozódását a mérkőzés pillanatnyi állásáról. 12 db (9 hazai + 3 vendég) pénztár teszi lehetővé a folyamatos és várakozás nélküli jegyvásárlást, hazai oldalon 5 dupla beléptető-kapu, illetve a vendégeknél 1 dupla beléptető-kapu gondoskodik a lelátókra való zavartalan bejutásról. A hazai szurkolók számára 6 férfi, 5 női, 1 akadálymentes (összesen több mint 130 WC fülke), a vendégdrukkereknek pedig 2 férfi, 2 női, 1 akadálymentes illemhely és mosdó áll rendelkezésre.


A stadion 16 szektorát legendás Vasas-játékosokról nevezték el: a 12 hazai szektor Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula és Várady Béla nevét viseli, a vendégszektorok nevét pedig olyan játékosok adják, akik a Vasas mellett a négy fővárosi, nagy rivális klub egyikében is játszottak - a kettős kötődésű labdarúgók: Machos Ferenc - aki a Honvédot is erősítette -, Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpesti Dózsa), Takács II József (Ferencváros).

Salát Zalán Péter, a projekt művészeti vezetője - a Vasas-táborban felnőve - olyan stadiont álmodott meg, amelyben a klub minden szurkolója, a Vasas-család egésze igazi otthona lel. A múlt iránti tisztelet és alázat jeléül folyamatosan tetten érhető a fém jelenléte, mely egyben utalás a klub vasmunkás gyökereire.Az Illovszky Rudolf Stadionban a Vasas által elnyert eddigi legnagyobb trófeák mellett megcsodálhatóak a legendás játékosok rézkarc portréi, de olvashatunk falra festett szurkolói anekdotákat, és 16 acéltábla segítségével nyomon követhetjük a klub történetének legfőbb eseményeit.. 

A Vasas SC kérdőívet küldött a Vasas-függőknek 2017 januárjában, melyben azt kérték, hogy osszanak meg az anyaegyesülettel emlékezetes történeteket kötődésükről a klubhoz, valamint Illovszky Rudolfról. Több száz válasz érkezett: egyediek, meghatóak, humorosak, emberiek. Mindegyikből érződött a Vasashoz tartozás generációk óta jelenlévő érzése. Az idézetek minden hazai szektorban megjelennek, örök nyomot hagyva az új Illovszky-stadion falain. A stadionavatásig 225 idézet került ki, de ez a szám a jövőben bővülhet!

Kulisszatitkok az új Illovszky-stadionból - minden egy helyen, amit az új stadionunkról egy szurkolónak tudni érdemes:

A Veres Gyuri sálja: Északi lelátó. A kapu mögötti állószektorok. Ez a leghangosabb és „legelszántabb” Vasas-drukkerek otthona az új stadionban. A lelátó alatti falakon minden a szurkolásról és az emlékekről szól. Vasas-függőnk, Veres Gyuri ikonikus sálja örökre helyet kapott az új stadionban.

Apáról Fiúra Sétány: Az új Illovszky-stadion keleti lelátója alatt húzódó folyosó az Apáról Fiúra Sétány nevet kapta. Ennek a résznek a vezérmotívuma egy falfestés, amelyen egy édesapa áll kézenfogva a fiával, tetőtől-talpig Vasas-szerelésben. Apa és fia ma személyesen is eljöttek az épülő stadionba, hogy viszontlássák magukat.

Mezvilág-geometria: Különleges formában jelennek meg a Vasas történelmi mezei a Keleti-lelátón.

Izsó Ignác gombfocija: Egykori bajnok és kupagyőztes csatárunk, Izsó Ignác maga is gombfocizott gyermekként, majd saját maga is felkerült egy gombra, végül pedig a stadion falára. Nézzük, hogyan történt mindez!

Hazatértek a Vasas-trófeák: Természetesen a labdarúgók legendás sikereinek is emléket állítunk. A nagy elődök a Magyar (Népköztársasági) Kupát összesen négy alkalommal (1955-ben, 1973-ban, 1981-ben és 1986) nyerték el. A serleg hiteles másolata a Magyar Labdarúgó Szövetség közreműködésével kerülhet az új stadion vitrinjébe. A Közép-európai Kupát hatszor (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983) hódította el a Vasas. Ez a serleg az FK Borac Banja Lukától került Budapestre, mivel a bosnyák csapat győzött a KK mindmáig utolsó kiírásában, 1992-ben. Az impozáns méreteket öltő, szintén restaurált Trofeo Costa del Sol, amelyet Malagában nyert el 1970-ben a Vasas, az elődöntőben a Real Madridot kiejtve, szintén látható a stadionban. 


Az előkészületek 2019. július 5-én este csúcspontra értek, az Illovszky Rudolf Stadion megnyitó rendezvénye minden várakozást felülmúlt. Már kora délután érezni lehetett, hogy a hamarosan megnyíló kapuk mögött igazi futball-történelem van kialakulóban. A stadion környéke percről percre egy felbolydult méhkashoz kezdett hasonlítani, ahol minden érkező szurkoló lázasan készült a régen várt pillanatra. A falak mögül kiszűrődő zene, a hangulatfokozó programok, a létesítményt körülölelő sétány piros-kék életérzésbe öltöztetése mellett már csak hab volt a tortán, hogy az időjárás is kedvezett a rangos eseménynek és ragyogó napsütésben kezdődhetett meg a nagyszerű programkavalkád. Volt itt minden, ami szemszájnak ingere: Rudi bácsi legendás autója, Hegyi Iván könyvdedikálása, véget nem érő dekázó verseny, jéghideg sör és limonádé, megannyi fanatikus Vasas-szerelmes találkozása. Angyalföldi léggömbök szálltak az ég felé, óriás szappanbuborékokon köszönt vissza a napfény, sürgetve a népet: befelé, gyertek befelé, kezdünk, mindjárt kezdünk.. 16 órától benépesült a stadion - immáron a falakon belül is. A Vasas Kubala Akadémia fiataljai elfoglalták helyüket a szentélyben, a pálya szélén - 6 órán át - 30 játékosunk segítette labdaszedéssel a nagyok munkáját egészen a rendezvény végéig, a Vasas-DAC mérkőzés lefújásáig. 

Eljött az este, a pályán pedig szó szerint életre kelt a megnyitó ceremónia: a stadion legendás névadójának, Illovszky Rudolfnak a szavaival kezdődött meg az esti program, az új otthon építéséről és annak "lelkéről" láthattunk filmkockákat, Kocsis Dénes, a Vasas Örökös bajnoka és indulójának szerzője elénekelte a "Nélküled" ikonikus slágerét, fölzendült a Vasas-induló, Nemcsák Károly vezetésével a Magyar Színészválogatott előadta az "Eljön még a legyőzhetetlen" című dalt, Hegyi Iván tolmácsolásában meghallgattuk a klub sikereit, a lelátók tetején látható légtornászok tissue bemutatóját pedig vastapssal értékelte a közönség. Az est fénypontja a Vasas DAC elleni győzelme volt, ahol korábbi akadémistáink is pályára léptek a Vasas FC keretében, s mely fiatal labdarúgóink bekísérésével együtt méltó fölavatása lett az új Illovszky-stadionnak.